Up

DDA Internationale standarder

I flere lande har aktuarerne implementeret standarder for at fastlægge retningslinjer for ”good actuarial practice”.

Disse standarder tager typisk udgangspunkt i standarder udfærdiget af de internationale aktuarforeninger IAA (International Actuarial Association) og AAE (Actuarial Association of Europe), som begge har udfærdiget flere standarder.

Aktuarforeningen anbefaler, at foreningens medlemmer følger disse standarder, da de indeholder sunde principper for aktuararbejdet.

Aktuarforeningen bemærker, at lovgivning naturligvis har forrang for disse standarder.

Desuden er standarder netop standarder, der ikke kan forudse alle situationer og derfor ikke kan erstatte sund fornuft og dømmekraft. Standarder kan således ikke bruges til at fralægge den enkelte aktuar for ansvar i forhold til lovgiver og/eller arbejdsgiver, hvis noget går galt.

Der er følgende standarder:

• ESAP 1 er udstedt af AAE og indeholder generelle standarder for arbejdet som aktuar (General Actuarial Practice).
  • ESAP 2 er udstedt af AAE og indeholder generelle standarder for udfærdigelsen af aktuarfunktionsrapporten under Solvens 2 (Actuarial Function Report under Directive 2009/138/EC)
  • ISAP 1 er udstedt af IAA og indeholder lige som ESAP 1 generelle standarder for arbejdet som aktuar (General Actuarial Practice). ISAP 1 og ESAP 1 er for alle praktiske formål identiske
  • ISAP 2 er udstedt af IAA og indeholder retningslinjer for arbejdet med sociale velfærdssystemer (Financial Analysis of Social Security Programs)

Nedenfor findes alle standarderne til download.